waarom het helpt om te weten hoe je brein werkt

Het klinkt wat mysterieus, vind je niet?

Het onbewuste brein.

Ken je dat plaatje van de ijsberg?

Met het topje van de ijsberg – je bewuste brein – boven water.

En onder water, als een immens gevaar, je onbewuste brein. Waar je zo tegenaan kan varen en dan zinken à la Titanic.

Laat ik deze mythe meteen ontkrachten. Je onbewuste brein is geen groot gevaar onder water! Het is gewoon een deel van jou. En het is superhandig om dit deel beter te leren kennen, zodat het voor je kan gaan werken, in plaats van tegen je.

Het andere fabeltje is dat je bewuste brein voor maximaal 5% verantwoordelijk is voor alles wat je doet, denkt en voelt. En je onbewuste brein voor de overige 95%, of meer.

Nou ja, een fabeltje is het eigenlijk niet. Bij verreweg het grootste deel van ons gedrag speelt ons bewustzijn geen enkele rol, stelt ook Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie en auteur van Het slimme onbewuste. De vaak genoemde percentages zijn echter volledig arbitrair. Er zijn geen wetenschappelijke experimenten waar deze (of andere) percentages uit zijn komen rollen.

Er is wel consensus in de wetenschappelijke wereld dat een heel groot deel van wat we denken, voelen en doen wordt gestuurd door ons onbewuste brein. En daar is nog niet iedereen zich van bewust! ; )

Je bewuste brein is, zoals de naam zegt, wat je bewust doet.

Dit rationele, bewust denkende deel van je brein heeft veel aanzien. Want is het niet heerlijk als we allemaal nuchter zijn, rustig nadenken en dan tot weloverwogen beslissingen komen?

Inderdaad heerlijk, maar je mist nogal wat. Onder andere de manier waarop je eigenlijk beslissingen neemt.

Je onbewuste brein heeft ontzettend veel invloed op alles wat je denkt, voelt en doet. Je kan je onbewuste brein zien als je automatische piloot. Al je automatische gedragspatronen zitten hier opgeslagen. En dat zijn er heel wat.

Gelukkig maar, want denk eens aan al die dingen die je op een dag doet zonder erbij na te denken. Het begint al met je bed uit stappen. Naar de wc gaan. Aankleden. De trap aflopen. Als je al die dingen met je bewuste brein zou moeten doen, dan zou je nergens aan toe komen. Want je bewuste brein is een stuk trager dan je onbewuste brein.

Je bewuste wordt gestuurd door je aandacht en kan 40 tot 60 bits informatie per seconde verwerken. Je onderbewuste kan ongeveer 11 miljoen bits informatie per seconde verwerken. Een aanzienlijk verschil. Je onbewuste brein is dus razendsnel.

In je onbewuste brein zijn ook je herinneringen opgeslagen van alles wat je hebt meegemaakt. En op basis van jouw ervaringen, heb je conclusies getrokken. Deze zijn ook te vinden in je onbewuste brein. We noemen deze conclusies overtuigingen. Jouw overtuigingen zijn alles wat je gelooft over jezelf, de ander en de wereld.

Ook dat zijn er heel wat. Van een deel van je overtuigingen ben je je bewust. (Dan ben je je dus bewust van je onbewuste overtuigingen.) En van een deel ben je je niet bewust of nog niet bewust.

Als jij verandering wil in je leven, wat dat dan ook is, gebruik je je bewuste brein om richting te bepalen, te kiezen, te focussen. Daar is je bewuste brein goed in.

En voor de rest moet je bij je onbewuste brein zijn. Want daar zijn je patronen en overtuigingen opgeslagen die razendsnel gaan en je gedrag enorm beïnvloeden.

Wat betekent dat nu voor jou?

Stel, jij bent een slimme vrouw die iets wil veranderen in haar leven. Je hebt hier ongetwijfeld al veel over nagedacht. Je weet ook al veel over jezelf. Je hebt met wilskracht van alles geprobeerd. Je hebt tegen jezelf gepraat. En toch lukt het nog niet om de verandering te krijgen die je wil. Ergens denk je dat het wel mogelijk is. Al twijfel je daar ook wel eens aan. Misschien weet je eigenlijk zelfs wat je anders zou moeten doen. Maar het lukt nog niet.

Je bent heel hard aan het werk geweest met je bewuste brein.

Maar je weet nu dat je onbewuste brein vele malen sneller werkt en vele malen meer invloed heeft op je denken, voelen en doen. Op je leven zeg maar.

Dus als jij iets wil veranderen in je leven, pak het aan op het niveau van je onbewuste brein!

Ga je onbewuste patronen herkennen. Wat doe jij op de automatische piloot? En wat wil je daarin anders doen? Welke patronen wil je veranderen?

Zorg dat je overtuigingen behulpzaam zijn. Wat geloof jij diep van binnen over jezelf, over de ander, over de wereld? En in hoeverre helpen deze overtuigingen jou? Wat zou je willen geloven? Wat zou je het meest ondersteunen en inspireren?

In een volgend blog schrijf ik over HOE je invloed uitoefent op je onbewuste brein.

Bronnen:
Ap Dijksterhuis (2007), Het slimme onbewuste
Marina Riemslagh (2018), Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten

Scroll naar boven
Scroll naar top